I denne oppgaven skal elevene deles i par og deretter jobbe med noomene. Hvert elevpar får et sett med noomene 1-6 og en ekstra 3´er.
Parene skal jobbe med tallkombinasjoner, og etter hvert med å lage egne subtraksjonstykker.
Del ut noomene til hvert elevpar.
Fortell elevene at de nå skal utfordre hverandre etter tur. Tanken er at de skal gjøre som følger:
Legg 6'er noomen til side (den skal senere brukes som referanse, slik at de kan evaluere svarene sine og se om det blir riktig).
Elev 1 lukker øynene.
Elev 2 velger en av noomene 1-5 og gjemmer den i den ene hånda si.
Nå åpner elev 1 øynene sine, og elev 2 viser noomen i hånda.
Nå skal elev 2 finne ut hvilken noom som mangler for å lage en 6´er. Når eleven har bestemt seg så trekker eleven noomen og sjekker om det stemmer ved å sette sammen de to noomene og måle med 6´eren.
Elevene bytter på å være ‘elev 1’ og ‘elev 2’.
Elevene fortsetter aktiviteten som beskrevet over, men nå skal de i tillegg skrive ned regnestykket som aktiviteten illustrerer.
Et eksempel: Elev 1 velger en 4´er noom. Elev 2 finner ut at det er 2 som mangler. Nå skal elev 2 produsere regnestykket 6 – 4 = 2 som akkurat dette hendelsesforløpet illustrerer. Elev 2 skal skrive dette regnestykket på et ark.
Fortsett videre på samme måte.
Utfordre eleven på å finne hvor mange ulike regnestykker (med subtraksjon) det er mulig å lage med 6 brikker.
Del ut noomene 7-9 og en ekstra 4´er til hvert elevpar.
Aktiviteten gjentas som over, men nå med 9´er noomen som referanse (noomene 1-8 kan trekkes).
De elevene som kommer langt, kan forsøke å finne ut hvor mange regnestykker med subtraksjon det går an å lage med 9 brikker.
Når de har funnet ut hvor mange regnestykker med subtraksjon det går an å lage med noomene 1-5 og 1-8, kan de nå finne ut hvor mange det går an å lage hvis de har noomene 1-6 og deretter 1-7?