Denne rike økten handler om tallvenner.
Vi foreslår at du går gjennom noen oppgaver i plenum (samling) før elevene selv får sitte og jobbe med disse oppgavene på kopiark.
Her skal elevene dekomponere mengder ved å først fargelegge mengden med to farger slik at mengden blir delt i to, og deretter skrive dekomponeringen med tall.
Her skal elevene dekomponere noomer. Elevene skal bruke fysiske noomstaver som hjelp på dette arket, slik at de har mulighet til å bruke noomstavene som hjelp på de vanskeligere oppgavene.
Elevene som synes disse oppgavene er litt vanskelige kan med fordel gjøre de samme arkene flere ganger.
På disse arkene skal elevene fylle inn tallene som mangler. Vi oppfordrer elevene til å bruke de fysiske noomstavene som hjelp slik at de får en større forståelse av hva de gjør.
På disse to arkene skal man dekomponere tall. Man velger dekomponeringen selv.
På disse to arkene skal man finne summen av de to tallene som er oppgitt.
På disse to arkene skal man finne den ene ukjente delen når både helheten og den andre delen er gitt. Dette er et aller første steg i å kunne forestille seg subtraksjon.
Dette arket kan brukes på forskjellige måter. Her er noen tips og eksempler, men føl deg helt fri til å velge andre måter å bruke dette på.
La elevene selv velge hvilke tall de skal dekomponere.
Be elevene velge samme ”helhet” i alle oppgavene, altså det tallet som står øverst i tallvenne-figuren. Be dem så undersøke hvor mange måter de kan dekomponere dette tallet/helheten i to deler. Hvordan vet elevene at de har funnet alle dekomponeringene?
Utfordre elevene på å velge høye tall, feks tall i området 11-20 eller enda høyere tall, for de elevene som mestrer det.
Bruk arket i par: Begge elevene fyller ut arket slik at en sirkel står tom i hver oppgave. Deretter bytter de ark om fyller inn det som mangler på den andre sitt ark.