Denne oppgaven handler om tallmønster med noomer. Målet er at elevne skal prøve å beskrive mønstrene med egne ord.
Det er viktig å huske på at et mønster kan fortsettes på uendelig mange måter, så det finnes egentlig ikke fasitsvar.
Legg et enkelt mønster med noomene, for eksempel dette:
Du kan bruke fysiske noomer, utklippede noomer med magneter bak, øvingslab på smartboarden eller tegne på ei tavle.
Snakk litt løst med elevene om hva neste tall i mønsteret kan være.
Del elevene i par og be dem fortsette mønsteret. Etter hvert kommer de til å gå tomme for de noomene de trenger. Dette er bare fint for det gir dem muligheten til å bygge noomene av mindre noomer/andre noomer enn de først hadde tenkt.
Gode spøsmål å stille:
Hvordan kan man vite hva neste tall i mønsteret skal være?
Hva er regelen i mønsteret.
Hva er tall nummer 10 i mønsteret?
Hvor langt kan vi bygge mønsteret?
Vis andre mønster til elevene som de kan fortsette. La elevene få jobbe litt med et mønster før du ber noen av dem forklare hva som er regelen. Under kommer noen forslag til mønster.
I denne oppgaven er det gode muligheter for individuell tilpasning fordi mønstrene kan ha mange ulike vanskelighetsgrader.
Del gjerne klassen i 4 grupper, og la parene i en gruppe jobbe med en annen vanskelighetsgrad en parene i en annen gruppe. Hvis de parene som jobber med samme mønster jobber i nærheten av hverandre så gir det også rom for gode diskusjoner parene i mellom. Når læreren så stiller spørsmål så kan dette gjøres gruppe for gruppe. På denne måten for gruppen god tid til å forklare det mønsteret de har jobber med.
GANSKE ENKELT
LITT VANSKELIG
VANSKELIG
Dette er et mønster med kvaderattallene (12, 22, 32 osv). Det er selvfølgelig ikke forventet at elevene skal kunne multiplikasjon og potenser, men antagelig er det noen elever som likevel kan beskrive mønsteret på sin egen måte.
Gode spørsmål til dette mønsteret kan være:
VELDIG VANSKELIG
Dette er et mønster med kubikktalleene (13, 23, 33 osv). Som over er det kun meningen at elevene skal prøve å beskrive mønsteret med sine egne ord, for eksempel (det vokser med 1 i alle retninger/overalt).
Gode spørsmål til dette mønsteret kan være:
La elevene lage egne mønster som enten læreren eller andre elever skal fortsette. La gjerne mønstereieren selv få fortelle hvorvidt den andre klarte å fortsette mønsteret slik de hadde tenkt. Hvorfor/hvorfor ikke? Forklar regelen i mønsteret.