Hovedmål:
Denne uka er temaet noe av det samme som i uke 13 og 17 (5 + x), men denne gangen er temaet subtraksjon. Elevene skal jobbe subtraksjon i området 6-9, hvor man enten trekker fra 5 eller hvor svaret blir 5. Typiske oppgaver er:
6 – 1 =
6 – 5 =
7 – 2 =
7 – 5 =
og så videre.
På samme måte som tidligere jobber elevene på følgende måte:
Noomer (kutte av), noommodell (sammenligne med usynlig noom) og sammenhengen mellom disse.
Tallvennemodell.
Enkelboksen.
Andre represenatsjoner som fingre.
Noomodell og tallvennemodell sammen med bilder og likninger.
Elevene får modellene som er knyttet opp mot konkreter (noomene eller øvingslabber). Etterpå jobber man med sammenhengene mellom modellene, og disse settes så sammen med bilder (matematisk modellering) og talluttrykk.
I økt 1 jobber elevene med støtte i noomer og noommodell. Oppgavedel A handler om hva som skjer når man kutter av noomer, men oppgavedel B handler om hva som skjer når man sammenligner noomer (noommodell). I oppgavedel C trekkes de to sammen, og elevene skal se sammenhengen mellom å kutte av og å sammenligne. Det kan virke ganske intuitivt for oss voksne, men noen elever forstår ikke dette av seg selv. Det er derfor viktig å jobbe godt denne sammenhengen slik at alle elevene forstår dette.
I økt 2 jobber elevene med tallvennemodellen, enkelboksen og fingre.
I økt 3 jobber elevene med tallvennemodell og noommodell sammen med bilder og talluttrykk. Når elevene skal på en konkret situasjon (i dette tilfellet et bilde) og deretter knytte en modell til bildet, kalles dette matematisk modellering. Denne økten er det også 4 ekstra bilder til Smartboarden, lignende de som er i Mattestreker. Disse er fine snakke om i plenum sammen med elevene før de begynner å jobbe i boka. La elevene selv prøve å finne ut hva som er spørsmålet i bildet, og la dem deretter prøve å lage en noommodell og en tallvennemodell som passer til bildet.
I den rike oppgaven i økt 4 skal elevene bruke noomene til å lage subtraksjonsstykker.
Elevene skal kunne:
Elevene skal kunne:
Elevene skal kunne:
Elevene kan subtrahere med tallene mellom 6 og 9, og de kan lage egne subtraksjonstykker.
Noomer (hvert elevpar trenger noomene 1-9 og en ekstra 3´er).
Skrivesaker og blanke ark/skrivebok.
Her kommer først en kort beskrivelse. For en utfyllende beskrivelse klikk i den gule boksen til høyre.
Elevene skal jobbe i par. Hvert elevpar har noomene 1-6.
Elevene skal nå jobbe sammen for å øve på ulike tallkombinasjoner som gir 6.
Oppgaven bygges opp i vanskelighetsgrad og kompleksitet. Etter hvert skal elevene bruke aktiviteten til å lage egne subtraksjonstykker.
I denne oppgaven skal elevene deles i par og deretter jobbe med noomene. Hvert elevpar får et sett med noomene 1-6 og en ekstra 3´er.
Parene skal jobbe med tallkombinasjoner, og etter hvert med å lage egne subtraksjonstykker.
Del ut noomene til hvert elevpar.
Fortell elevene at de nå skal utfordre hverandre etter tur. Tanken er at de skal gjøre som følger:
Legg 6'er noomen til side (den skal senere brukes som referanse, slik at de kan evaluere svarene sine og se om det blir riktig).
Elev 1 lukker øynene.
Elev 2 velger en av noomene 1-5 og gjemmer den i den ene hånda si.
Nå åpner elev 1 øynene sine, og elev 2 viser noomen i hånda.
Nå skal elev 2 finne ut hvilken noom som mangler for å lage en 6´er. Når eleven har bestemt seg så trekker eleven noomen og sjekker om det stemmer ved å sette sammen de to noomene og måle med 6´eren.
Elevene bytter på å være ‘elev 1’ og ‘elev 2’.
Elevene fortsetter aktiviteten som beskrevet over, men nå skal de i tillegg skrive ned regnestykket som aktiviteten illustrerer.
Et eksempel: Elev 1 velger en 4´er noom. Elev 2 finner ut at det er 2 som mangler. Nå skal elev 2 produsere regnestykket 6 – 4 = 2 som akkurat dette hendelsesforløpet illustrerer. Elev 2 skal skrive dette regnestykket på et ark.
Fortsett videre på samme måte.
Utfordre eleven på å finne hvor mange ulike regnestykker (med subtraksjon) det er mulig å lage med 6 brikker.
Del ut noomene 7-9 og en ekstra 4´er til hvert elevpar.
Aktiviteten gjentas som over, men nå med 9´er noomen som referanse (noomene 1-8 kan trekkes).
De elevene som kommer langt, kan forsøke å finne ut hvor mange regnestykker med subtraksjon det går an å lage med 9 brikker.
Når de har funnet ut hvor mange regnestykker med subtraksjon det går an å lage med noomene 1-5 og 1-8, kan de nå finne ut hvor mange det går an å lage hvis de har noomene 1-6 og deretter 1-7?