Hovedmål:
Denne uka jobber elevene med 5 som base. Dette er en regnestrategi hvor man fyller opp 5-erene når man adderer. For eksempel så er 8 + 7 det sammen som 5+2 + 5+3. Da kan 2 og 3 gå sammen til en 5-er, og man ender opp med tre 5-ere som blir 15.
Fingrene er fine å bruke denne uka, fordi fem blir en naturlig base siden det er fem fingre på en hånd. Den rike oppgaven i økt 4 viser dette, og du kan gjerne bruke noen oppgaver herfra også som introduksjon denne uka.
Det kan også være litt lurt å lære elevene å telle 5 og 5, for eksempel opp til 50. Dette får elevene god bruk for i neste uke når de skal jobbe med klokka. Bruk gjerne 5-er noomene for å vise tallene mens dere teller, og finn ut hvor mange 5-ere det er i hvert av tallene 5, 10 15, osv. Kan de finne et mønster? På denne måten får elevene en større forståelse av hvordan man bygger tall med 5-ere, og det blir lettere for dem å tenke 5 som base når de regner.
I økt 1 jobber elevene med å fylle 5-ere med fingre som representasjon.
I økt 2 jobber elevene med å fylle 5-ere med terning som representasjon. Terningene har 5 som maks-verdi.
I økt 3 repetere elevene halvpart og dobbelt.
Den rike oppgaven i økt 4 er et spill der fingrene brukes for å fylle opp 5-ere ved addisjon.
Elevene skal kunne:
Elevene skal kunne:
Elevene skal kunne:
Elevene kan legge sammen i tallområdet 0 – 20 ved å sortere i 5-ere.
Her kommer først en kort beskrivelse. For en utfyllende beskrivelse klikk i den gule boksen til høyre.
Elevene skal parvis samarbeide om å lage regnestykker med fingrene sine. De skal bruke strategien «fylle opp femmere» når de regner, der fem blir en naturlig base siden det er fem fingre på en hånd.
Elevene sitter parvis. De teller til tre og viser et visst antall fingre på bordet. Fingrene skal summeres.
Læreren tar frem en elev mens de andre elevene ser på.
Eleven teller 1-2-3 og både læreren og eleven viser et visst antall fingre på bordet. For eksempel så viser kanskje eleven 5 + 2 fingre og læreren 5 + 3 fingre.
Alle elevene skal nå snakke sammen om gode strategier for raskt å finne ut hvor mange fingre det er til sammen på bordet.
Vis hvordan man kan samle i femmerne først og starte med å legge dem sammen.
La to og to elever komme opp og legge fingre på bordet. La ulike elever få komme med forslag til hvordan addisjonsoppgaven kan løses.
Når elevene begynner å forstå regnestrategien, kan alle elevparene prøve dette noen ganger selv. Be elevene snakke sammen i par om hvordan oppgavene kan løses.
Nå starter «spillet». Elevparene gjør akkurat som beskrevet over, men nå kan de elevparene som er klare for det konkurrere om å komme fram til svaret først. Hver gang ett av parene sier svaret først, får en ett poeng. Førstemann til 5 poeng har vunnet.
Noen elever vil takle dette veldig bra. Sett da sammen elevpar og dann 3-er grupper. Gjenta samme aktivitet. På denne måten er tallområdet utvidet fra 20 til 30, men strategien er enda å legge sammen med 5 som base.
Det er også fint å sette sammen flere elever, for eksempel fire eller fem. Tallområdet utvides med 10 for hver nye elev.