Hovedmål:
Forrige uke jobbet elevene med subtraksjon med tierovergang, og de fortsetter med dette denne uken. Repeter gjerne tema-teksten fra forrige uke da den henger sammen med denne.
Også denne uken er det viktigste forståelsen av tierovergang. Bruk derfor tiden sammen med elevene på å finne ut av hvordan de tenker, og hjelpe dem videre, istedenfor å ha fokus på å komme frem til riktig svar. Riktig svar uten å ha den grunnleggende forståelsen kan være mer negativt enn positivt for den videre matematikkforståelsen.
Denne uken jobber elevene med store trekk. For en repetisjon av hva dette er, så kan du lese temateksten til uke 22 hvor dette står utførlig beskrevet. Kort oppsummert så er subtraksjonsstrategien å trekke fra bunnen når vi jobber trekker med store trekk, slik som vist på bildet nedenfor:
Akkurat som i forrige uke er det viktig å bruke et rikt utvalg av konkreter. Det er egne sider i Mattesnakk-boka for subtraksjon med store trekk.
I økt 1 i Mattetreker jobber elevene med store trekk ved hjelp av mengdelinjen. Den første oppgaven er en tankenøtt. Denne oppgaven ligger også tilgjengelig som smartboard-bilde som du finner under økten. Det er lurt å først gjøre oppgaven som en samtale i plenum, før elevene gjentar den samme oppgaven individuelt i boka. Til slutt er det noen oppgaver med rene talluttrykk. Elevene kan med fordel ha noomstaver tilgjengelig som de på eget initiativ kan finne frem og bruke mens de regner.
Husk at det viktigste er at elevene får en forståelse av hva subtraksjon med tierovergang er, ikke at de får riktig svar på oppgavene.
I økt 2 i Mattetreker jobber elevene med regnefortellinger og modellering med ukjent del. Disse oppgavene ligger også tilgjengelig som smartboard-bilde som du finner under økten. Nå kan det være lurt å gjøre oppgavene som IGP (individuelt-gruppe-plenum). La elevene først prøve på den første oppgaven alene i ca 1 minutt, deretter parvis/gruppe i ca 1 minutt før dere til sutt gjør oppgaven som en samtale i plenum. På den måten vil alle elevene kunne bidra litt inn i samtalen. Den andre oppgaven kan dere gjøre motsatt vei – først i plenum og deretter individuelt.
I økt 3 i Mattetreker jobber elevene med 20-venner, først med mengdelinjen og så med rene talluttrykk. Som tidligere kan elevene kan med fordel ha noomstaver tilgjengelig som de på eget initiativ kan finne frem og bruke mens de regner.
Den rike oppgaven i økt 4 er igjen spillet Tallfantasi som elevene har gjort før. Men denne gangen består kortene av subtraksjonsoppgaver med tierovergang.
Elevene skal kunne:
Elevene skal kunne:
Elevene skal kunne:
Eleven kan subtrahere tall med tierovergang opp til 19.
Tallkortene som du finner til høyre. Tallkortene klippes opp, og hver gruppe med 4 elever får ett sett hver. Det kan være lurt å printe tallkortene på tykkere papir eller lime et ekstra ark bak på tallkortene slik at det ikke er mulig å se tallene gjennom arket.
Noomstaver. Fordel noomstavene jevnt slik at alle gruppene har så mange noomstaver som mulig.
Skrivesaker.
Her kommer først en kort beskrivelse. For en utfyllende beskrivelse klikk i den gule boksen til høyre.
Dette er samme spillet som i den rike oppgaven i økt 24.4, 28.4, 32.4 og 33.4, men nå er det subtraksjonsoppgaver med tierovergang på kortene. Hvis en elev for eksempel trekker kortet 13-5, så skal eleven selv _finne ut hva svaret blir _ og deretter formidle dette. Riktig svar på oppgaven blir dermed 8.
Fra teksten til økt 24.4:
«Dette er et spill som er inspirert av spillet Fantasi, og tallkortene er spillkort. Elevene deles i grupper på 4 elever i hver gruppe.
Elevene skal etter tur trekke et kort, og deretter forklare for de andre på laget hvilket tall som står på kortet. Men pass på: Det er ikke lov å si hvilket tall det er eller tegne tallsymboler!
For å forklare tallet kan elevene bruke noomstaver, tegning (de kan tegne noomer eller andre mengder, men ikke skrive tall), fingre eller annet de kommer på.»
Denne beskrivelsen er den samme som i økt 24.4.
Siden elevene kan vise oppgaven med noomer, kan de også bruke disse som en hjelp til å finne svaret. Det gjør det enklere for alle elevene å få til oppgavene. Men husk at det er selve svaret som den andre eleven skal gjette riktig, ikke regnestykket.
TIPS: Det første arket er enklere enn de andre. Det kan være en god ide å først starte med kortene på dette arket, eller nivådele gruppene og la noen av gruppene starte med dette arket.
Elevene deles først i par. Deretter går to og to par sammen slik at hele klassen er delt i grupper på 4.
Elevene i ett elevpar er på samme lag, og sammen spiller de mot det andre elevparet på gruppen sin.
Gruppene får utdelt tallkort, noomstaver og skrivesaker.
Tallkortene legges i en bunke med tallene vendt ned mot pulten.
Slik er spillets gang:
La oss si at det er elevpar 1 sin tur.
Elev 1 i elevpar 1 trekker et tallkort som den ikke viser til noen.
Eleven skal nå beskrive tallet/"svaret" til andre eleven i paret sitt (elev 2 i elevpar 1).
Eleven kan bruke både noomstaver, tegne mengder, bruke fingre eller si feks "en tier og to enere " for å beskrive 12. Men OBS: Elev 1 har ikke lov til å si hvilket tall det er eller skrive selve tallet.
Elev 2 i elevpar 1 prøver å gjette hvilket tall det er.
Så fort elev 2 har gjettet riktig, trekker elev 1 et nytt tallkort.
Slik fortsetter spillet helt til de 60 sekundene er brukt opp. Da skriver elevparet ned hvor mange poeng de fikk denne runden. Hvert riktige svar gir 1 poeng.
Når det er elevpar 1 sin tur igjen, så byttes rollene. Nå er det elev 2 som skal trekke kort mens det er elev 1 som gjetter.
På denne måten bytter elevene i begge elevparene på å trekke kort og gjette, runde for runde.
Vinneren av spillet er den som har flest poeng etter et forhåndsbestemt antall runder (feks 4 runder på hvert elevpar, som er det samme som at hver elev i gruppen får trekke kort to runder hver).
Deretter kan man for eksempel bytte grupper, og spille en gang til.
Ta frem en elev og spill spillet sammen med denne eleven, mens du forklarer regler og de andre elevene ser på.
Ta så frem 4 elever, del dem i to grupper, og la dem spille et par runder mens de andre ser på. Vis hvordan man kan telle ned tid på nettbrettet.
Del elevene inn i elevpar og sett deretter sammen to og to par sammen slik at hele klassen er delt i grupper på 4.
Du kan også la elevene selv velge hvilket elevpar de vil konkurrere om.
Del ut tallkortene, noomstaver og tegnesaker. Leg tallkortene i en bunke med tallene vendt ned mot pulten.
Gjør klar nettbrettene til tidtaking, og sett deretter i gang spillet.