Hovedmål:
Denne uka skal elevene automatisere alle addisjoner og subtraksjoner under 10. De fleste av disse kan nok elevene allerede, men det er også noen nye. De nye er +2, -2, +3 og -3 i følgende uttrykk:
6 + 2 =
7 + 2 =
8 – 2 =
9 – 2 =
4 + 3 =
6 + 3 =
7 – 3 =
9 – 3 =
I tillegg introduserer vi begrepet dobling, og elevene skal lære seg 1+1, 2+2, 3+3 og 4+4. Dobling, da også halvering, blir tatt opp igjen i uke 29. Det går derfor greit om ikke alle elevene henger helt med på tanken om dobling, men de bør likevel automatisere doblingene under 10.
I økt 1 jobber elevene med +2 og -2. Start gjerne økten med å repetere 5+2 og 7-2.
I økt 2 jobber elevene med +3 og -3. Start gjerne økten med å repetere 5+3 og 8-3.
I økt 3 jobber elevene med doblinger under 10.
Den rike oppgaven i økt 4 er en lek med tall hvor temaet er +2, -2, +3 og -3. Elevene skal bruke terninger, tallkort (som du finner under fanen Kopikort og trykkemateriell) og et ark du skriver ut.
Elevene skal kunne:
Elevene skal kunne:
Elevene skal kunne:
Elevene kan doble, legge til og trekke fra 2 og 3.
Tallkort med tallene 0 – 9 til hvert elevpar (du finner disse tallkortene under fanen Kopiperm og trykkemateriell). Den kan være lurt å laminere disse kortene da du også får bruk for dem når titallssystemet introduseres og videre.
En terning til hvert elevpar.
Et A4-ark til å legge tallkortene på, ett til hvert elevpar. Arket hjelper elevene med å huske hvilke regnestykker de skal jobbe med. Du finner arket til høyre på denne siden hvor det står Kopiperm: Lek med tall (trykk der det står PDF, og arket blir lastet ned til pcen din).
Her kommer først en kort beskrivelse. For en utfyllende beskrivelse klikk i den gule boksen til høyre.
Elevene skal jobbe i par. Ved oppstart har hvert elevpar 9 tallkort, et tallkort med hvert av tallene 0 – 9, en terning og et ark med regnstykker.
Elevene skal nå jobbe sammen og øve på å subtrahere 2 og 3, samt å addere 2 og 3.
Oppgaven bygges opp i vanskegrad og kompleksitet. Etter hvert skal elevene bruke flere tallkort.
I denne oppgaven skal elevene deles i par og deretter jobbe med tallkortene. Hvert elevpar får 10 tallkort hver (tallkort med hvert av tallene 0-9) et ark med regnestykkene og en terning. Parene skal jobbe med å trekke fra og legge til 2 og 3. Senere skal de også doble.
Del ut 10 tallkort, ark med regneoppgaver og en terning til hvert elevpar.
Tallkortene legges på pulten slik at tallene vises.
Læreren tar fram arket med regnestykkene i samlet klasse (på prosjektor – eller skriv oppgavene på tavla slik de er vist på arket elevene får utdelt). Ta en prøverunde i fellesskap av aktiviteten slik den er beskrevet i de to neste kulepunktene.
Elev 1 kaster terningen. Eleven skal plassere terningen sin på A4-arket på de plassene som er mulig når målet er å få et svar som er ett av tallene 0 - 9.
Et eksempel: Eleven kaster 4. Dette tallet kan legges i alle rutene på arket. Eleven legger det først i øverste rute og leser regnestykket høyt til medeleven sin: «4 pluss 2 er 6». Elev 1 tar kortet med 6 på og legger foran seg. Så flytter eleven 4-tallet videre til neste ledige rute, og leser: «4 pluss 3 er 7». Elev 1 tar kortet med 7 på og legger foran seg. Slik fortsetter eleven til en er ferdig. Tallet 4 ga elev 1 fire kort.
NB! Hvis en for eksempel kaster 2, må eleven reflektere over at det ikke kan plasseres i den nederste ruten, fordi svaret ikke er et tall mellom 0 – 9. Denne gangen fikk en bare trekke tre tallkort.
Kortene elev 1 fikk legges tilbake på bordet.
Elev 2 trekker et kort og gjør det samme som elev 1 gjorde.
Slik går aktiviteten på omgang.
Elevene fortsetter aktiviteten som beskrevet over, men nå skal de i tillegg doble tallet på terningen og ta tallkortet som gir riktig svar (hvis tallkortet eksisterer).
NB! Dette gir doblinger med 10 og over (5+5 og 6+6). De elevene som ikke mestrer dette kan gå videre til neste punkt (den åpne utgangen).