Hovedmål:
Kunne forestille seg hvordan mengder fra 1 til 9 plasseres på mengdelinjen.
Ved hjelp av ulike modeller kunne forklare hvorfor tallenes rekkefølge i addisjonsoppgaver er uten betydning.
Denne uka introduseres elevene for mengdelinjen.
Mengdelinjen er en slags tallinje, men istedenfor å telle antall «hopp» (som man ofte gjør på en tallinje) så plasserer man hele mengder på mengdelinjen. Det er viktig å legge merke til at mengdelinjen er en liggende enkelboks, og har de samme merkene for 3, 5 og 8. Vi har tidligere skrevet om hvor viktig enkelboksen er for å forene alle de ulike tallrepresentasjonene. I det videre arbeidet vil mengdelinjen ta over denne rollen, og spesielt blir mengdelinjen viktig i arbeidet med å få elevene til å forestille seg addisjons- og subtraksjonsoppgaver.
I økt 1 jobber elevene med mengdelinjen. Et forslag til en praktisk om morsom introduksjon til mengdelinjen er beskrevet på øktsida til økt 1 denne uka. I Mattestreker møter elevene også oppgaver med noommodellen knyttet sammen med addisjonsuttrykk.
I økt 2 jobber elevene med sammenhengen mellom tallvennemodellen og addisjonsuttrykk.
I økt 3 jobber elevene med enkelboksen og kommutativitet. Det er veldig viktig at alle elevene forstår at tallenes rekkefølge i addisjonsoppgaver er uten betydning (for eksempel at 2 + 5 er det samme som 5 + 2). Begrepet «kommutativitet» er forklart under «Lurt å vite» på temasiden til uke 4.
Den rike oppgaven i økt 4 handler også om kommutativitet. Elevene skal kaste to terninger om gangen og lage to regnestykker av disse (feks 3 + 2 og 2 + 3).